Mallorcansk Gastronomi

Gastronomi
'Merienda mallorquina en la ofi! #mallorca #ensaimada #quellytas #merienda' - Mallorca
'Merienda mallorquina en la ofi! #mallorca #ensaimada #quellytas #merienda' - Attribution: Ana Paula

Kokkonsten i Mallorca är något som alla måste testa minst en gång i sitt liv. Mallorcas mat har en rik historia som inkluderar både Romersk a och Afrikanska influenser, såväl som dess egna traditionella Spanska stil. Även om Balearisk gastronomi nästan är identisk till den Spanska, så finns det några avsevärda skillnader. I Mallorca, så inkluderar maträtter tropiska ingredienser och skaldjur ordnade direkt från ön. Från grönsaker som blomkål till mandlar och tomater, så är Mallorcanska tallrikar hälsosamma och delikata. Fortsätt läs nedan för exempel på maträtter serverade till frukost, lunch och middag på den vackra ön Mallorca.

Frukost

För att starta dagen, så äter många Mallorcanska ortsbor den inhemska Mallorcanska rätten Enssaïmada, en söt spiralkaka bepudrad med florsocker. Detta traditionella bakverk har producerats sedan 1700-talet, och är en favorit-morgonrätt som går tillsammans med kaffe eller varm choklad. Även om de flesta Enssaïmada är gjorda utan fyllning, så fyller vissa bagerier dem med andra ingredienser, som grädde eller choklad.

Typical ensaimada de Mallorca with a layer of burnt sugar and Catalan custard
'Typical ensaimada de Mallorca with a layer of burnt sugar and Catalan custard' - KarSol / Shutterstock

Lunch

Då dagen går till eftermiddag, så väntar lokal lunch med osten Grimalt, Coca de Trampó (en vegetarisk pizza), en lokal köttpaj kallad Panada och välsmakande rissoppor med grönsaker och kött. Ett måste är Pa'amb Oli, ett typiskt Mallorcanskt bröd toppat med vitlök, tomat, rökt skinka och olivolja. Tapas är en annan smaklig Mallorcansk lunchmaträtt; dessa "småbitar" inkluderar en kombination av kött och grönsaker toppade med läckra såser. Oavsett om det är bläckfisk eller miniköttbullar, så blir tapas en mumsig Mallorcansk lunch.

Panades and sobrasada, traditional products from Majorca, Spain
'Panades and sobrasada, traditional products from Majorca, Spain' - Mariontxa / Shutterstock

Middag

För middag i Mallorca, så är Medelhavet ditt bord. Från saltad torsk till färska ostron och bläckfiskar, Mallorca är en skaldjursälskares paradis. För de som föredrar sin middag fångad på land, så är Lechona en delikat rätt, som är rostad hel gris som vanligtvis serveras vid speciella tillfällen. Hursomhelst, de flesta lokala restaurangerna rostar sina grisar vissa dagar under veckan, så handla runt och se till att smaka denna lokala favorit. Mallorca har också Sobrassada, som är en typ av pastej gjord av fläsk. Den äts vanligtvis med bröd, men används också som en speciell ingrediens för andra typiska Mallorcanska rätter. Självklart, så kan vi inte tala om Mallorca utan att nämna dess Paella. Detta är en typisk Spansk favorit, och är tillgänglig i många former, sträckandes från skaldjur till mixad. Paella är en mycket älskad kombination av ris, bönor, grönsaker, skaldjur/kött eller båda, plus en varietet av aptitväckande örter och kryddor. Det finns många marknadsstånd runt ön som lagar paella i en enorm gryta redo att servera till förbipasserande i en snabbmatslåda. Det finns oräkneligt med restauranger över ön som serverar Paella, varje med sin egna individuella smak och matlagningsmetoder.

  Seafood Spanish Paella, traditional recipe
' Seafood Spanish Paella, traditional recipe' - lsantilli / Shutterstock

En annan specialitet som inte kan missas är de traditionella Mallorcanska kakorna Quelitas, vanligtvis kombinerade med Sobrassada, ost eller olivolja. Från frukost till middag, så kommer Mallorcas gastronomi säkerligen att satisfiera allas aptit.

Äta Ute i Mallorca

Mallorcas restaurangscen brister verkligen inte när det kommer till varietet. Populära turist-resorter som Magaluf, Alcudia, och Arenal har inte bara restauranger som serverar traditionella Mallorcanska rätter, utan har också hundratals av restauranger som lagar den bästa Brittiska, Tyska och italienska maten, perfekt för det höga antalet av turister som vandrar runt dessa resorter. Om besökare skulle föredra lite hemkomfort medans de semestrar på ön, så finns det bästa Brittiska käket hos Julie's Sötsaker och Smörgåsar och hos Staley's Teservering i Cala Bona, Brunel Inn i Alcudia och Foxy's i Magaluf. För de som verkligen önskar att testa Mallorcas traditionella gastronomi, testa underbar tapas hos Como En Casa i Alcudia.

Vilken resort du än väljer att stanna vid under din resa till Mallorca, så är du garanterad att inte bli besviken när det gäller mat. Med en varietet av toppkvalitetsrestauranger som serverar ett utbud av tilltalande maträtter, så finns det verkligen något för alla.